Verkrijg snel
inzicht en helderheid

De kracht van organisatieopstellingen

Ik wil meer weten!
cetacea_nijverdal_sfeerfoto-F7

Verandering in gewoontes

Organisatieopstellingen zijn innovatieve manieren om snel inzicht te krijgen in wat er in de onderlaag, of -stroom van de organisatie speelt. Het maakt onzichtbare processen zichtbaar in de laag die niet altijd te zien, maar wél voelbaar zijn. Zijn er binnen jouw organisatie problemen (oftewel signalen), is er gedoe waar je vanaf wilt en heb je al van alles geprobeerd, zonder blijvend resultaat? Dan is een organisatieopstelling een prachtig middel om in te zetten. In korte tijd geven we met behulp van deze opstelling inzicht én helderheid over wat er precies aan de hand is. Een eerste – grote – stap naar (gedrags)verandering.

Een organisatieopstelling in de praktijk

Maar hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk zo’n organisatieopstelling? Eigenlijk werkt het als volgt: Je kijkt naar een nagespeelde situatie – een soort toneelstuk – van je eigen vraag. Dat wat stroef verloopt met betrokken partijen wordt tijdens de opstelling ondubbelzinnig zichtbaar. Collega’s en werkgevers kúnnen meedoen, maar je kan er ook juist voor kiezen om als leidinggevende als ‘buitenstaander’ naar de organisatieopstelling te kijken. Dit geeft een uitgelezen kans om te aanschouwen wat er speelt in het grotere geheel. Het grote voordeel? Bespaar urenlange discussies, verloren tijd en energie – voor het hele team – of weer een andere niet-toepasbare training. Ga direct praktisch aan de slag met dat waar het om draait. Geen filter, geen gedraai: alles wat gezien mag en moet worden, wordt zichtbaar.

Systemische opstelling

Een systemische opstelling is een synoniem voor een organisatieopstelling vanwege de manier waarop het werkt. Het gaat erom dat alle relaties bestaan uit verschillende systemen, waar jij als individu onderdeel van bent. Het bekendste voorbeeld hiervan is het familiesysteem, maar ook binnen een organisatie ben je onderdeel van meerdere systemen. Het organisatiesysteem bijvoorbeeld,maar ook het teamsysteem. Door middel van een systemische opstelling krijg je inzicht in de dynamiek en onderlinge relaties van deze systemen en los je blokkades of spanningen op.

Elk systeem is op zoek naar balans en harmonie. Functioneert een systeem niet goed, dan uit zich dat in ‘gedoe’, onvrede, complicaties, steeds vertrekkende medewerkers, etc. Wij zien dit niet als probleem, maar als signaal dat er iets zichtbaar wil worden, er mag helderheid komen. Gebeurt dat? Dan kan het systeem herstellen en komt het weer in balans.

 

Ik wil meer weten!

 

Heb je vragen?

Wij komen graag met je in contact!