Ervaringen van klanten

Begin 2020 heeft het ICT team van het Bonhoeffer afscheid genomen van twee medewerkers. Hiervoor in de plaats zijn twee nieuwe medewerkers in het ICT team gekomen. Als van de 4 medewerkers opeens 2 medewerkers weggaan en er 2 nieuwe medewerkers komen dan heeft dit impact op het team.

Hoe zijn de onderlinge verhoudingen? Wat gebeurt er met de bestaande automatisme? Wat gebeurt er met het vertrouwde gevoel?

Het natuurlijke proces om weer een echt team te worden kost een aantal jaren echter we hebben Cetacea gevraagd om dit proces te versnellen en te versoepelen. Hoe kunnen we sneller weer een echt team worden die er voor elkaar staat en voor elkaar door het vuur gaat.

Middels technieken om jezelf, elkaar en de groepsdynamiek beter te leren kennen zijn we gekomen tot concrete acties om het teamgevoel verder te verbeteren. Het is mooi als leidinggevende om te zien dat in een aantal maanden de medewerkers en de groep grote stappen hebben gemaakt in de eigenontwikkeling en in de ontwikkeling van het team.

René van Arnhem - ICT team Bonhoeffer College

Binnen ons bedrijf liep ik er tegen aan dat het al een tijdje niet liep zoals ik zou willen.

Ik was ooit begonnen met mijn zorgbedrijf vanuit een idealisme, toen nog erg klein, waarbinnen ik me als een vis in het water voelde. Alles wat ik deed kwam voort uit mijn visie op hoe zorg zou moeten zijn.

Door de grillen van het leven en de dingen die ik op mijn pad tegen kwam, zowel privé als in mijn werk, merkte ik dat het steeds minder “eigen” begon te voelen.

De dagelijkse aansturing van mijn bedrijf en medewerkers kostte me steeds meer energie.

Ik kon me niet vinden in de manier waarop de zorg door sommige van mijn medewerkers werd geboden.

Ik was aan het zoeken naar cursussen voor mijzelf en voor mijn medewerkers om te werken aan de cultuur die ontstaan was en om dit om te keren.

Eén van mijn medewerkers wees mij op Cetacea works om een bedrijfsopstelling te laten doen. In eerste instantie dacht ik “moet ik dit wel doen?” Omdat ik niet op voorhand wist wat het me op zou leveren.

Maar doordat ik eerder een opstelling had gedaan en mijn ervaring daarbij was dat het me meer opleverde dan vooraf verwacht, maakte ik toch een afspraak.

Ik vond het spannend, maar ik had er ook zin in. Met goede moed ging ik die dag op pad.

Op een mooie locatie vingen Jacqueline en Henrike me op. Na een kop thee aan een gezellige tafel vol lekkers gingen we aan de slag.

En tijdens de opstellingen werd alles me glashelder! Waar de pijnpunten zaten binnen mijn bedrijf, wat ik kon veranderen om de cultuur om te draaien. Hoe ik mijn visie weer naar de voorgrond kon halen, etc.

Ik kreeg zelfs wat waardevolle tips over een nieuw aan te stellen medewerker, die ik mee heb genomen in de sollicitatiegesprekken van de week daarna.

Na een vol programma dat best veel energie kostte (maar ook zeker veel opleverde), ging ik naar huis. Gelukkig had de medewerker die me op Cetacea had gewezen me de waardevolle tip gegeven even tijd in te plannen die middag om de uitkomsten voor mezelf een plekje te geven.

Ik ben heel blij met de opstelling. Het gaf me inzicht in wat anders kon, wat ik los moest laten, maar ook wat waardevol is. En het gaf me de bevestiging dat ik op de goede weg ben!

Jacqueline en Henrike, dank jullie wel!

Anouk Nieuwe Weme , Zorgboerderij de Korenschoof
"Deze dames werken met kleine teams, heel direct en vooral zonder ingewikkelde theorieën. Door in kleine groepjes met elkaar te werken leren ze jezelf als ondernemer, of je team hoe je functioneert in je organisatie en krijg je op een hele mooie manier inzicht in hoe het ook anders kan.
Geen zware theorie, geen saaie stof maar deze dames geven je echt inzicht hoe het ook kan. Als je een paar oefeningen met deze dames hebt gedaan, weet ik zeker dat je vanaf morgen de dingen anders gaat doen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor diverse afdelingen, collega's onderling en natuurlijk je bedrijfsstructuur."
Paul Eidhof, Keizers installatietechniek
"Allereerst blijft het me verbazen dat degene die mijn representant heeft gespeeld, bijna exact heeft aangevoeld hoe, in deze specifieke situatie, mijn gevoel werkelijk is. Door er op afstand naar te kijken wordt je er van bewust hoe je bepaalde zaken doet en er op reageert. Vanuit mijn nieuwe inzichten die ik die avond kreeg, heb ik geprobeerd dit te gaan toepassen. Bijvoorbeeld ben ik duidelijker in mijn rol gaan staan en heb de leiding nog sterker naar me toe getrokken. Dit werkt inderdaad goed en ik voel me er veel beter bij. Het gevoel is namelijk wat meer ontspannen waardoor overleggen beter lopen en ik mijn inbreng duidelijker kan verwoorden.   Ik heb e.e.a. niet met betrokkene besproken maar ik ben alleen de situatie anders gaan zien en daardoor handel je dus ook anders. Nogmaals bedankt dat jullie mij dit hebben laten ervaren, het verschaft mij nieuwe inzichten"
Wim
"Het was enorm verhelderend wat er zich aandiende. Ook hoe jullie mijn vraag praktisch oppakten. Hanneke nu, Hanneke over een jaar, wat houdt haar tegen en later, wat helpt haar. Het gaf veel inzicht en erg mooi ook om te zien en horen hoe Hanneke over een jaar zich voelt. Geeft enthousiasme, uitzicht: dit gaat het me brengen."
Hanneke Nijland, Levenscoach voor ondernemende mensen