Complimenten... moeilijk of makkelijk?

Hoe gaat het met het ontvangen van complimenten binnen jouw team?

Hoe goed zijn jouw teamleden in het ontvangen van complimenten? En hoe goed ben jij in het geven hiervan?

Tijdens onze teamsessies laten we de deelnemers elkaar vaak complimenten geven.
Dit doen we omdat het fijn is om te weten wat de ander in jou waardeert. Iets wat niet goed gaat wordt nu eenmaal vaker benoemd dan iets wat wél goed gaat. En zo’n complimentenronde geeft een boost in waardering naar elkaar.

Tijdens zo’n complimentenronde, merken we vaak hoe spannend en ongemakkelijk mensen het vinden om complimenten te ontvangen. Het is spannend om te horen wat de ander van je vindt. 
Maar ondanks de spanning, zien we altijd grote glimlachen (en af en toe een traan van ontroering). We zien de teamleden opbloeien als ze de complimenten van hun collega’s hebben ontvangen. Uiteindelijk willen we als mens allemaal gehoord, erkend én gezien worden.

En door elkaar complimenten te geven voel je dit ook.   

Complimenten zijn als cadeautjes voor je ziel

Hetgeen wat men soms moeilijk vindt is het écht ontvangen van een compliment en zich niet direct afvragen of de ander het echt als compliment bedoelt of dat er iets anders achter zit. 
Ieder individu binnen het team neemt namelijk ook z’n persoonlijkheid en persoonlijke overtuigingen mee. De twentse nuchterheid van ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’ of ‘dat hoort toch bij mijn werk’ of iemands interne criticus begint in het hoofd te ratelen als iemand een compliment geeft. Een compliment is een cadeautje voor je je ziel, je groeit ervan. Zo mag men het ook leren ontvangen. 

Deze positieve feedback geeft openheid, vertrouwen en bedding.
En juist deze bedding geeft een betere basis om elkaar makkelijker te kunnen aanspreken op dat wat niet goed gaat (want ook dat is belangrijk).

Als dit binnen een team niet vanzelf gaat wordt er vaak gedacht aan het inzetten van een communicatie- of feedbacktraining. Hier is niets mis mee, maar wel onvoldoende als er op een diepere laag ook nog het één en ander speelt.  De kans is groot dat dezelfde problemen na een poosje weer de kop op steken.

We horen het vaak als: ‘we hebben een kunstje geleerd en dat ging even goed, maar is weer weggezakt’. En dat is jammer, omdat wij vaak zien dat de teams zoveel hart voor ‘de zaak hebben’. Ze willen wel, maar vinden het spannend en durven niet goed. En precies daar komen wij om de hoek kijken.

Wij helpen je graag die positieve bedding én daarmee de blijvende verandering in je team te creëren. Wil jij dit ook? Neem dan contact met ons op.

Ons mailen of bellen mag natuurlijk ook!

info@cetaceaworks.nl

Jacqueline 06- 53 57 74 97 
Henrike 06- 39 83 83 52