Wat is een organisatie opstelling

Opstellingen zijn een innovatieve manier om snel inzicht en helderheid te krijgen in wat er ‘in de onderlaag’ speelt. Het maakt de onzichtbare processen zichtbaar. In de laag die je met je ratio niet kunt bedenken, maar die voor iedereen wel voelbaar is.  
Door op deze laag te kijken, ben je niet uren en dagen bezig om helderheid te krijgen wat er (misschien) speelt.
Je kijkt als het ware naar ‘een toneelstuk’ van je eigen vraag, dat wat niet goed loopt met de betrokken partijen wordt tijdens de opstelling ongefilterd zichtbaar.   Als
leidinggevende kan je een vraagstuk alleen aankijken, de betrokken partijen hoeven niet mee naar de opstelling.
Het biedt ook dé kans om te kijken naar wat er speelt in het grotere geheel, zonder dat er tijd verloren gaat door urenlange discussies, weer een andere training en zonder dat er productieve tijd voor het hele team verloren gaat.

Elk systeem zoekt naar balans en harmonie

Het uitgangspunt bij deze manier van werken is dat alles bestaat uit verschillende systemen waar je onderdeel van bent. De meest voor de hand liggende is je familiesysteem, maar ook binnen een organisatie ben jij onderdeel van het organisatiesysteem en teamsysteem. Daarom wordt het ook wel  ‘systemisch werk’ genoemd. 

Elke systeem zoekt naar balans en harmonie. Als dat er niet is, ontstaan er ‘problemen’. Binnen dit werk zien we problemen niet als problemen, maar als een signaal dat er iets helder/ duidelijk mag worden, zodat het systeem zich weer herstelt en in harmonie verder kan.  

'Dit moet je hebben meegemaakt om de kracht ervan te ervaren.'
Deelnemer organisatie opstelling

Waarom een organisatie opstelling?

Zijn er binnen jouw organisatie probIemen (signalen dus), is er gedoe waar je vanaf wilt, heb je al van alles geprobeerd, zonder blijvend resultaat?

Of aan het begin van een project of bij een strategiesessie kunnen we zo een mooi inzicht geven over de situatie nu en wat aandachtspunten zijn.

Door middel van een organisatieopstelling geven we je in korte tijd inzicht en helderheid over wat er precies aan de hand is. Door dit inzicht en helderheid kunnen gedragsveranderingen plaatsvinden en is de eerste stap naar verandering gezet. 

Hier vind je meer inhoudelijke uitleg over een organisatieopstelling en hoe het in zijn werk gaat.

"Mijn vraag ging over de balans tussen gezin en mijn bedrijf. Ik vond het mooi om te zien hoe er verandering kwam d.m.v. vragen stellen over de balans tussen gezin en bedrijf. Echt een geweldige manier om inzicht en antwoorden te krijgen."  
Edith Dijk
Edith
"Ik was verbaasd hoe krachtig een opstelling werkt, hoe duidelijk het is als anderen mensen jou situatie uitspelen. Doordat je er van een afstand naar kijkt krijg je overzicht. Er verschuift echt iets, waardoor je probleem echt opgelost is na die tijd."
Mirjam
Mirjam
"Mijn ervaring als vraagsteller was fantastisch, confronterend, bevestigend en verrijkend."
Marloes Boermans
Marloes
"Ik heb het als bijzonder ervaren, hoe een opstelling ‘werkt’. Hoe gaaf het is om het voor je ogen te zien gebeuren. Het klopt gewoon en maakt heel veel duidelijk, zonder dat je de antwoorden vanuit je hoofd bedenkt."
Anneke Hemmen
Anneke
"Het was enorm verhelderend wat er zich aandiende. Ook hoe jullie mijn vraag praktisch oppakten. Hanneke nu, Hanneke over een jaar, wat houdt haar tegen en later, wat helpt haar.  Het gaf veel inzicht en erg mooi ook om te zien en horen hoe Hanneke over een jaar zich voelt. Geeft enthousiasme, uitzicht:  dit gaat het me brengen."  
Hanneke Nijland
Hanneke
Tijdens de teambuildingsdag hoorde ik we persoonlijke verhalen die ik in de jaren ervoor nog nooit eerder hoorde. Dit was bijzonder en gaf direct meer verbinding met elkaar.
Annemarie
Komt hier jouw review te staan??

We gaan graag met je om tafel om je vraag én wens helder te krijgen!

info@cetaceaworks.nl

Jacqueline 06- 53 57 74 97 
Henrike 06- 39 83 83 52