Die hardwerkende collega

Veel teams hebben ze: die hardwerkende collega. Die altijd meer doet dan anderen, die al aan het werk is, voordat anderen kunnen bedenken wat er moet gebeuren. Die de ideeën al tot uitvoer brengt, voordat een ander akkoord kan geven. En door die drive de andere teamleden (onbedoeld) vaak geen ruimte geeft om hun steentje bij te dragen. Waardoor de ander het kan hebben niet tot hun recht te komen.

Bij de teamleden kan het tot frustratie leiden. En als het niet uitgesproken wordt, gaat het, zoals wij dat noemen, in de onderstroom ‘etteren’. Het gaat onderhuids zitten. Soms is er iets wel voelbaar, maar niet tastbaar of bespreekbaar.

Sta je er wel eens bij stil dat die hardwerkende collega dat waarschijnlijk niet eens doorheeft dat zij ruimte inneemt die ‘niet van haar is’. Dat zij vanuit haar enthousiasme of misschien wel vanuit opvoeding het altijd zo heeft gedaan? Ze (onbewust) heel hard is gaan werken.

Voorbeeld uit de praktijk
Tijdens onze opdrachten komt dit thema vaker naar voren. In deze blog nemen we een van die opdrachten als voorbeeld.
In het voorgesprek kwam het thema naar voren dat het afgelopen jaar een aantal teamleden waren weggevallen en dat met het wegvallen van die collega’s twee teamleden ‘de kar zijn gaan trekken’. Ze wilden het team staande houden. En de kar trekken totdat er nieuwe collega’s zouden komen.

Je kunt het misschien al raden, in plaats van het bespreekbaar maken met het hele team, zijn ze keihard gaan werken.

Tijdens het gesprek kwam al boven tafel dat zij het lastig vonden dat hun collega’s iets minder hard voor dit team werkten dan zij. Ondanks dat het harde werken hun ook veel opleverde, voelde het niet goed en dat wilden ze graag veranderen. Zodat iedereen in het team beter tot z’n recht zou komen. Maar hoe dat zelf te veranderen wisten ze niet zo goed. En daar kwamen wij in beeld.

Ze wilden graag een teambuilding waarbij dit een onderdeel zou zijn.

Voor dit team was het heel fijn dat dit issue tijdens de intake naar voren kwam en deze teamleden zich er bewust van werden.

Tijdens de teambuildingsdag leerde dit team elkaar beter kennen en gingen we ook d.m.v. een opstelling met het team bekijken wat ieders plek nu was én wat de ideale plek zou zijn waarbij iedereen tot zijn recht zou komen.

Het verschil samen onderzoeken, ervaren en uitspreken.
Tijdens deze opstelling gingen de ‘kartrekkers’ midden in het team staan. Het werd zichtbaar wat iedereen al voelde. Tijdens de opstelling werd uitgesproken dat iedereen wel ervaarde dat deze twee de kartrekkersrol op zich hadden genomen. Het werd ook duidelijk dat dit én heel erg fijn was én dat het bij de anderen ook onzekerheden triggerde.
Onzekerheden als: ‘wie ben ik?’ ‘Ik ben net nieuw, ik ben vast niet goed genoeg’, ‘zijn mijn ideeën wel oké, zij doen dit al zolang’?

Doordat dit bespreekbaar werd, werd de lucht geklaard, was er inzicht in zichzelf en elkaar. De twee kartrekkers konden hun plek in het midden verlaten en bewegen naar de plek die optimaal zou zijn voor de samenwerking binnen dit team.

Vanuit die ‘nieuwe plek’ werd er ook uitgesproken dat de nieuwe leden zich niet meer hoefden (lees: mochten) verschuilen achter het excuus dat ze nieuw waren. Zij werden uitgenodigd en er werd van hen verwacht om hun ruimte in te nemen. Samen blijven leren, samen blijven groeien en ontdekken. Hun bijdrage is net zo belangrijk voor het hele team.

Elkaar aanspreken. Niet harder gaan werken zonder iets te zeggen, maar het bespreekbaar maken van deze verschillen. Kijken naar het gezamenlijke belang en werken vanuit dat gezamenlijke brengt de verandering.

Eerst inzicht, dan verbinding, gevolgd door meer (werk)geluk.

Herken jij dit ook in jouw team en lukt dit niet alleen als manager of teamleider, schakel dan hulp in. Wij helpen je graag om die sprankel van openheid en vertrouwen terug te brengen in je team.